top of page

O  δόκτωρας Θεόφιλος Σωτηριάδης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην μουσική μυήθηκε σε νεαρή ηλικία σπουδάζοντας αρχικά κλασική κιθάρα (υπό την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Σουργκούνη) ενώ  στη συνέχεια περιπλανήθηκε ως ροκ μπασίστας σε διάφορα ερασιτεχνικά σύνολα της πόλης του. Ωστόσο το σαξόφωνο έμελε να αποτελέσει το κέντρο των μουσικών σπουδών και επαγγελματικών του ενδιαφερόντων.

Αποφοίτησε ως διπλωματούχος (με άριστα παμψηφεί) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη κ. Βασίλη Βραδέλη) και κατόπιν, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) από την Έcole Nationale de Musique de Créteil στο Παρίσι (τάξη Georges Porte, πρώτο βραβείο  και ειδική μνεία για την ερμηνεία έργου σύγχρονης μουσικής). Επίσης απέσπασε βραβεία στους ευρωπαϊκούς μουσικούς διαγωνισμούς Picardie και Leopold Bellan.

Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική,  Ουκρανία και Τουρκία συμπεριλαμβανομένων επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ όπως LSU International Mini Festival of Art (ΗΠΑ) , BGSU 27th New Music Festival (ΗΠΑ), XIX Festival Forfest Czech Republic (Τσεχία), ΕlectroMediaWorks 2008 (Αθήνα), XIII & XIV World Saxophone Congress (Μινεάπολις-ΗΠΑ, Λουμπλιάνα-Σλοβενία), Odysseia Symposium (Georgia State University, HΠΑ), International Computer Music Conference (Huddersfield-Αγγλία), Yasar Univesrity (Τουρκία) κα. Επίσης, έχει συμπράξει ως σολίστ με το διάσημο γαλλικό σύνολο Quintette de Saxophones de Paris, το Lutoslawski κουαρτέτο εγχόρδων, την Louisiana Sinfonietta (ΗΠΑ), την Neuchâtel Chamber Orchestra (Ελβετία), το Lutoslawski String Quartet, την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις.  Καρποί του ενδιαφέροντός του για τη σύγχρονη ελληνική μουσική είναι η κυκλοφορία των εξής ψηφιακών δίσκων: «Recollections», «Theofilos & friends. Music for saxophone by Dinos Constantinides», «Συνθέτες και εκτελεστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης», «Νίκος Αστρινίδης», «Soundtrack για Ιδανικές Ταινίες (σε συνθέσεις του Κώστα Γρηγορέα)», «Odysseia» (από την Albany records) και "Οn lacrimae" (σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Κώστα Μακρυγιαννάκη). Eπίσης συμμετέχει με τη δική του ηλεκτρακουστική σύνθεση «Aτραπός» στον ψηφιακό δίσκο «Περιπλανώμενες Πλειάδες».

Έχει ηχογραφήσει έργα ανερχόμενων αμερικανών συνθετών στις εταιρείες Νewtertian Recordings και Magni Publications.

Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Απότοκος της διδακτορικής του διατριβής είναι η κατασκευή της διαδικτυακής Ελληνικής Βιβλιοθήκης Σαξοφώνου  (https:// hellenicsax.gr) που περιλαμβάνει έργα για σαξόφωνο Ελλήνων, Κυπρίων και συνθετών της Διασποράς.

Είναι δημιουργός πολλών δραστήριων συνόλων: «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων», «το Κιθαρόφωνο του Αδόλφου Σαξ» (σαξόφωνο-κιθάρα),  ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής «Idée Fixe» , του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδας,  καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σαξοφώνου (Κιλκίς). Είναι επίσης μέλος και παραγωγός της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Beartive και προσφάτως, μέλος του  Οsmosis Saxophone Quartet.

Η πολυετής διδακτική του εμπειρία και το πάθος του για τη διδασκαλία (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια Βερτίσκου, Μουσικό χωριό Αγ. Λαυρεντίου, Φεστιβάλ Πηλίου, Βrache International Music Days κα.) συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση και ανάπτυξη του σαξοφώνου στην Ελλάδα. Επίσης, κλήθηκε να διδάξει σε σεμινάρια στα αμερικανικά πανεπιστήμια Bowling Green State University, Georgia State, Rutgers και Κutztown και στο Yasar University της Τουρκίας. Η εμμονή του στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μουσικής αντικατοπτρίζεται στην στενή και μακρόχρονη συνεργασία του με την έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία της νεανικής ορχήστρα σαξοφώνων «Saxaracas» υπό την αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. 

To ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 δίδαξε στο Bowling Green State University (Η.Π.Α) ως βοηθός καθηγητής και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο σαξόφωνο στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (τάξη κ. John Sampen).

Από το 2013 διευθύνει την εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση "Αβάντι Μαέστρο" σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και Κύπρου.

Eίναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ από το 2024 εργάζεται ως εντεταλμένος διδάσκων σαξοφώνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

bottom of page